Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » У чому користь ніжних дотиків?
21:43
У чому користь ніжних дотиків?

У чому користь ніжних дотиків?

Що допоможе жити в гармонії з самим собою? Як знайти відчуття комфорту і спокій душі? У наш непростий час ці питання свідомо і несвідомо хвилюють багатьох людей. Незліченні стреси, напружений робочий день, неполадки в особистому житті - все це здатне привести до депресивного стану і забарвити життя в чорні фарби.

У той же час вчені підказують: рішення дуже просте і знаходиться поруч - ніжні ласки близьких людей допомагають усвідомлювати власне тіло, дарують «почуття тіла», що відіграє величезну роль у психічному здоров'ї.

Недавно група нейропсихологів з Великобританії під керівництвом доктора Пола Марка Дженкінсона провела дослідження на предмет впливу тактильних відчуттів на психічний стан.

Так, за спостереженнями вчених, повільні погладжування шкіри доставляють не просто приємні відчуття, але і знімають почуття тривоги як у дорослих, так і у дітей. З цієї причини мати інстинктивно обіймає і гладить свого малюка, а люблячі один одного люди обмінюються ніжними дотиками, тим самим благотворно впливаючи на психічне благополуччя.

Вчені вважають, що вся справа в сприйнятті сенсорних відчуттів мозком - одне з безлічі стимулів, які допомагають нам контролювати гомеостаз, тобто стійкість внутрішнього середовища організму. У той же час зниження чутливості до тактильних сигналів може викликати такі психологічні проблеми як незрозумілі болі, нервову анорексію і булімію.

Дане дослідження надало нові докази на підтримку ідеї, що такі інтероцептивні сигнали як просте погладжування роблять великий вплив на те, як наш мозок вчиться будувати уявну картину і розуміння тіла, що, врешті-решт, допомагає створити єдину картину самовідчуття.

Дослідники провели серію експериментів, в яких взяли участь 52 дорослих добровольця. В ході експериментів був застосований метод під назвою «ілюзія гумової руки», коли учасникам пропонували гладити своє тіло і водночас їх гладили штучною рукою. Було використано чотири різних сенсорних темпу - повільний і швидкий, легкий і більш інтенсивний. Результат підтвердив, що легке і повільне погладжування сприймається як більш приємне, ніж швидке і сильне. Крім того, повільна стимуляція частіше викликала відчуття, що гумова рука була власною. Таким чином, мозок учасника опинявся обманутим, так як сприймав штучний предмет як частину свого тіла.

 

До яких висновків наводять дані дослідження? Якщо ваша половинка сердиться або незадоволена спільним життям, з'ясування відносин навряд чи допоможуть, краще мовчки підійти і погладити коханого.

Переглядів: 189 | Додав: хімікус | Теги: Ніжність дотиків
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |