Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » Топ-5 медичних відкриттів 2014 року
21:40
Топ-5 медичних відкриттів 2014 року

Топ-5 медичних відкриттів 2014 року

З кожним роком вчені надають на озброєння медицини все нові відкриття, які допомогать виліковувати від раніше невиліковних хвороб. У 2014 році можна виділити п'ять основних винаходів, застосування яких дозволить багатьом людям врятувати життя або зробити його набагато краще.

1. Мікроскопічний кардіостимулятор

Кардіохірурги Великобританії в серце одного з пацієнтів вживили найменший в світі електрокардіостимулятор, розроблений фірмою Medtronic. Новий апарат приблизно в десять разів менше традиційних моделей і за розмірами його можна порівняти з капсулою ліків: довжина - 26 мм, вага - 2 г.

Як правило, кардіостимулятор імплантують під шкіру в область грудної клітини. Через підключичну вену від приладу в порожнину серця протягується дріт, за яким до серцевого м'яза йдуть електричні імпульси. Відмінність нового пристрою в тому, що його можна імплантувати прямо в серце, що й було зроблено в даному випадку.

Переваги такого рішення в тому, що кардіостимулятор непомітний, більш надійний, а також знижує ризик виникнення інфекції. Крім того, пацієнту легше звикнути саме до такого приладу.

Мініатюрний кардіостимулятор може стати порятунком для багатьох людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями.

2. Відновлення слуху генною терапією

Регенерувати втрачені слухові нерви вчені австралійського Університету Південного Уельсу змогли за допомогою кохлеарного імпланта. Це своєрідний слуховий протез, який перетворює звукові коливання в електричні імпульси і подає їх безпосередньо на слухові нейрони в голові. На жаль, таке протезування поки що лише частково відновлює слух.

В ході досліджень вчені з'ясували, що кохлеарний імплантат можна використовувати для генної терапії. В певне місце вводиться ДНК-препарат. Коли пристрій працює, електричні імпульси, що виробляються ним,сприяють проникненню ліків в клітини слухового нерва. Таким чином запускається процес регенерації пошкодженого нерва.

3. 3-D череп

Цього року була проведена перша в світі унікальна операція з повної трансплантації черепа. Пацієнтка, 22-річна дівчина, страждала невиліковним захворюванням, що викликає розм'якшення кісток. Ефективних методів лікування цієї хвороби раніше не було. Дівчина періодично втрачала зір, страждала від головних болів, у неї відзначалося порушення координації рухів. Вчені спроектували точну копію черепа пацієнтки на комп'ютері, а потім надрукували на 3-D принтері. Операція тривала 23 години і завершилася успішно. Всі болісні симптоми хвороби у пацієнтки зникли.

До цього найбільшим досягненням медиків у цій галузі була заміна трьох чвертей черепа пацієнта надрукованим на 3-D принтері імплантатом в березні 2013 року.

Нові технології незабаром дозволять масово друкувати на принтерах найрізноманітніші елементи скелета, щоб використовувати їх для заміни пошкоджених.

4. Вакцина проти ВІЛ

Справжній прорив у пошуку способів лікування ВІЛ був зроблений вченими Рокфеллерівського університету (США) спільно з британською фармацевтичною компанією GlaxoSmithKline. Разом вони провели клінічні випробування препарату GSK744, який здатний знизити ймовірність зараження ВІЛ більш ніж на 99%. Дана речовина пригнічує роботу ферменту, за допомогою якого вірус модифікує ДНК клітини, щоб потім розмножитися в організмі. Якщо блокувати роботу цього ферменту, то і ВІЛ втрачає здатність розмножуватися.

Випробування нового препарату вже успішно проведено на мавпах. Скоро воно може з'явитися поки що тільки в американських аптеках, хоча комерційної назви для нього ще не існує. Вчені стверджують, що стійкий захист від зараження зберігається протягом декількох тижнів після введення ліків.

5. Тестування раку

Діагностичний тест, що дозволяє виявити в організмі злоякісну пухлину за допомогою кольорових паперових смужок, розробили вчені з Массачусетського технологічного інституту. Тобто скоро діагностика раку може стати такою ж простою, як і діагностика вагітності.

Суть методу полягає у виявленні матриксних металопротеїназ, ферментів, що руйнують білки міжклітинного матриксу. Деякі з таких ферментів використовуються раковими клітинами для «розчищення» собі місця в тканині здорової речовини.

На людях тест поки що не випробовувався, але найближчим часом учені планують зайнятися цим. Цінність даного медичного відкриття важко переоцінити. Адже якщо діагностувати рак на ранній стадії, то і позбутися його набагато простіше.

Переглядів: 202 | Додав: хімікус | Теги: ТОП-5
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |