Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » Кохання під мікроскопом
21:36
Кохання під мікроскопом

Що таке любов? Це питання протягом багатьох століть задає собі людство. Сильне почуття, здатне змінити життя, стало предметом дослідження вчених. Кілька років тому всесвітню увагу привернуло дослідження професора Університету Сіракузи Стефані Ортіге.

Вченими було проведено аналіз під назвою «Нейроуявлення любові», який показав, що почуття закоханості здатне викликати ейфорію, подібну ефекту кокаїну, а також впливати на інтелектуальні області мозку. Крім того, дослідники виявили, що для того, щоб закохатися, достатньо п'яти секунд.

В ході дослідження група вчених психологів і неврологів під керівництвом професора Ортіге виявила, що в період закоханості 12 областей мозку людини працюють в тандемі, сприяючи виробленню таких хімічних речовин як допамін, окситоцин, адреналін і вазопресин, які і викликають стан ейфорії. Любов як почуття також надає дію на складні пізнавальні функції, такі як уява, створення метафор і образних уявлень.

Нові дані наштовхують на ще одне питання: що закохується - серце чи мозок?

За заявами Ортіге, це питання завжди було складним. «Я б відповіла мозок, але серце також тісно пов'язане з цим станом, оскільки складне поняття любові сформовано як висхідними, так і спадними процесами з мозку в серце і навпаки. Наприклад, активізація в деяких частинах мозку може згенерувати стимулювання в серці, ефект метеликів в животі. Деякі симптоми, які ми іноді відчуваємо, як результат проявів серця, можуть іноді виходити з мозку».

Раніше дослідники виявили зв'язок рівнів крові з показниками нервового зростання, або підвищений фактор росту нервів NGF. Ці рівні були значно вище у закоханих пар. Помічено, що вироблення гена NGF в організмі відіграє важливу роль в емоційному складі людей, або феномен «кохання з першого погляду».

Такі відомості дуже важливі для неврології та дослідження психічного здоров'я, адже якщо любов «не виходить», то це може стати причиною емоційного стресу або депресії.

За заявою Ортіге, розуміння того, як і чому люди закохуються, чому існує нещаслива любов і розбиті серця, допоможе медицині використовувати нові методи терапії. Визначивши частини мозку, стимулюючі любов, лікарі зможуть краще зрозуміти болі пацієнтів, які страждають від любові.

Новий аналіз допомагає також дізнатися інші частини мозку, що відповідають за різні прояви любові. Так, безумовна любов між матір'ю і дитиною пов'язана з загальними і різними областями мозку, включаючи і середню частину мозку. Пристрасна любов пов'язана з асоціативними пізнавальними мозковими областями, які мають вищі пізнавальні функції, наприклад, образ тіла.

Переглядів: 271 | Додав: хімікус | Теги: Кохання під мікроскопом
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |