Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » Кількість зубів в літньому віці впливає на пам'ять?
22:37
Кількість зубів в літньому віці впливає на пам'ять?

Зуби мають величезний вплив на стан організму людини. Але нещодавно вчені відкрили абсолютно несподівану роль зубів для здоров'я.

Зуби допомагають добре пережовувати їжу, що сприяє її кращому перетравленню в шлунку. Погані зуби найчастіше стають причиною захворювань шлунково-кишкового тракту. Як результат, може розвинутися хронічний гастрит, болі в кишечнику, запори та інші розлади.

При виникненні в ротовій порожнині карієсу та інших запальних процесів підвищується ризик захворювань серця, нирок, бронхіальної астми, хронічного гаймориту, тонзиліту і навіть ревматизму. Нездорові зуби можуть стати причиною порушення слуху та зору, провокують реакцію шкіри і можуть навіть викликати випадання волосся.

Величезне значення зуби мають в творенні мовлення, а в наші дні їх естетичний вигляд необхідний і для життєвого успіху. Відомо, що здорові і красиві зуби - показник соціального статусу людини.

Але і це ще не все. Виявляється, зуби впливають на функцію пам'яті. Недавній експеримент показав, що чим менше в людини в літньому віці зубів, тим гірше у неї пам'ять. Вчені провели обстеження близько 300 осіб у віці старше 55 років і з'ясували, що якимось дивним чином функція пам'яті залежить від кількості рідних зубів у роті. У всіх учасників на момент експерименту було не менше 22 зубів, при тому, що норма для молодої здорової людини - 32 зуба.

Поки що вченим не вдалося з'ясувати причини подібної залежності між наявністю зубів і пам'яттю. Але своїми дослідженнями вони підтвердили подібні результати своїх колег, зроблені раніше в цій галузі.

Вивчаючи зв'язок між функцією пам'яті і кількістю зубів, раніше вчені виявили, що втрата зубів призводить до втрати нейронів і зниженню функції гіпокампу - області мозку, відповідальної за пам'ять.

Це привело вчених до висновку, що зв'язок між мозком і зубами здійснюється за допомогою зубних нервів. Тобто нервові закінчення рідних зубів посилають в мозок сигнали і частково відповідають за відчуття в обличчі, моторні функції та інше. Це якраз ті почуття, які доповнюють наше уявлення про навколишній світ і, можливо, сприяють запам'ятовуванню інформації.

Учені так само виявили й те, що зуби з видаленими нервами і протези не впливають на пам'ять ніяким чином. Це, загалом-то, і зрозуміло, адже нервові закінчення в них відсутні.

Стало відомо і те, що порушення пам'яті може відбуватися у разі різних інфекційних захворювань порожнини рота і ясен, які згубні для нейронів і ведуть до подальшої втрати зуба.

Переглядів: 311 | Додав: хімікус | Теги: зуби
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |