Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » Як висипатися молодій мамі?
21:25
Як висипатися молодій мамі?

Нарешті настала та довгоочікувана мить, коли після дев'яти місяців вагітності ви можете обійняти свого малюка. У захваті материнства загострюються всі відчуття жінки. Однак разом з радістю з'являється цілодобова зайнятість, регулярні виснажливі вставання ночами, тривога за здоров'я малюка.

Як результат, недосип і накопичена втома стають головною причиною післяпологової депресії. «Недоспані» годинни швидко накопичуються, і вже через короткий час жінка починає тихо божеволіти. Неможливість повноцінно поспати позначається на загальному самопочутті молодої мами: різко міняється настрій, з'являється неуважність, послаблюється кмітливість, частішають напади головного болю, загострюються хронічні захворювання і т.п.

Водночас «поспати про запас» навряд чи вдасться навіть найближчим часом! Хронічне недосипання призводить до того, що організм починає гірше переносити стреси, з'являються зміни на гормональному фоні, послаблюється імунна система.

Як ставитися до нічних пробуджень дитини?

Будь-яка маленька дитина у віці до 3-4 років може проспати без пробудження максимум 6 годин поспіль, а частіше не більше 5 годин. Справа в тому, що у новонароджених абсолютно інша послідовність і тривалість фаз сну: якщо у дорослої людини поверхневий сон займає не більше 1/5 загальної тривалості сну, то у малюків - до 4/5. Є припущення, що саме в фазі поверхневого сну йде бурхливий розвиток мозку.

Щоб пережити цей виснажливий період, дотримуйтеся кількох порад:

- ввечері лягайте спати відразу після того, як заснула дитина, навіть якщо вас чекають домашні справи - почекають, сон і здоров'я важливіше;

- коли малюк заснув, побудьте поряд з ним ще хвилин 20 - приблизно стільки потрібно для переходу з фази поверхневого сну, який легко переривається, в глибокий сон, інакше через кілька хвилин вам доведеться повертатися до нього знову;

- під час денного сну дитини знаходьте час і для свого відпочинку, це допоможе зберегти сили для занять з крихіткою;

- якщо втома сильно позначається, кладіть дитину з собою, це дозволить їй міцніше спати, відчуваючи материнське тепло і запах, а навіть якщо він прокинеться, ви можете його приголубити, погладити, і, швидше за все, він продовжить свій сон.

Є ще кілька загальних порад, дотримання яких допоможе зберегти психіку та здоров'я молодої мами.

1. Відразу після пологів не виходьте на роботу, а скористайтеся покладеною вам відпусткою. Принаймні, не потрібно буде вставати ще раніше.

2. Віддавайте перевагу грудному вигодовуванню. Погодьтеся, набагато простіше дати дитині вночі груди, ніж вставати, щоб підігріти або розвести суміш.

3. Одягайте на ніч малюкові памперси: сон в сухості набагато міцніший.

4. Турботи про інших домочадців хоча б на півроку перекладіть на них самих. Наприклад, чоловік і сам зуміє приготувати собі сніданок, поки ви спите.

Якщо виспатися все-таки не вдалося, поліпшити самопочуття допоможуть наступні дії:

- умивання холодною водою і контрастний душ,

- заняття спортом (навіть з малюком на руках можна виконати кілька тонізуючих вправ),

- вечірні прогулянки,

- «вихід у світ», наприклад, басейн або зустріч з подругами - бабусі й дідусі раз на тиждень можуть взяти турботу про онука на себе.

Переглядів: 191 | Додав: хімікус | Теги: як виспатись, молодій мамі
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |