Меню сайту
Пошук
Dr.WEB захисник
Головна » 2014 » Листопад » 17 » 10 секретів нашого організму
22:51
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і досконалий механізм, в якому відбувається неймовірна кількість різних хімічних реакцій. Ми всі знаємо, що тіло на 80% складається з води, але в ньому існує багато інших цікавих секретів.

Пропонуємо познайомитися з десятьма фактами про людське тіло, про які ви навряд чи замислювалися.

1. Сміх - явище заразне

Ви вже зауважували, що позіхання заразливе. Однак останні дослідження показали, що сміх так само здатний заразити оточуючих. Справа в тому, що звук сміху стимулює області мозку, що відповідають за рух лицьових м'язів. А також плач, чхання і позіхання здатні створювати потужні соціальні зв'язки всередині певної групи.

2. Чотириколірна шкіра

Дійсно, шкіра людини може бути різного кольору в залежності від обставин. Натуральний колір шкіри - кремово-бежевий. Кровоносні судини поряд з поверхнею роблять нашу шкіру червоною. Якщо людина хворіє гепатитом, шкіра набуває жовтуватого відтінку. А сонячні промені виробляють в шкірі меланін, який надає шкірі темний колір.

3. Слизу в організмі допомагають переміщатися волоски

Численні дослідження підтвердили, велика частина клітин організму оснащена мікроскопічними органеллами - відростки у вигляді війок, які допомагають у здійсненні самих різних функцій, від травлення до слуху. Так, волоски в носі дренують слиз з порожнини носа в носоглотку. При цьому в холодну погоду процес «осушення» сповільнюється, а тому слиз скупчується в носі, і ми страждаємо від нежитю.

4. Зуби мудрості - наслідки збільшення об'єму мозку

Часто ми нарікаємо, що зуби мудрості нам доставляють більше неприємностей, ніж приносять користі. На зорі людства вони служили як «запасні» для пережовування м'яса. У міру збільшення обсягу мозку людини, змінювалася і будова щелепи. Однак еволюція вирішила, що зуби мудрості абсолютно нешкідливі, тому й залишила їх в наших ротах.

5. Статеве дозрівання змінює структуру мозку

Чому так складно зрозуміти підлітків? Вся справа в буремних гормонах, які необхідні для стимулювання зростання та підготовки людської особини до розмноження. Так, тестостерон впливає на розвиток нейронів в головному мозку, а будь-які зміни відбиваються на зміні у поведінці. Емоційна скутість чи агресія, апатія або невпевненість при прийнятті рішень - все це побічні ефекти дозрівання мозку.

6. Більшість яйцеклітин витрачаються «вхолосту»

У період менопаузи жіночі яєчники виробляють все менше естрогену, а фолікули випускають яйцеклітини на порядок рідше. В підлітковому віці у дівчат налічується приблизно 34 тис. фолікулів, з яких за весь репродуктивний період визріває лише 350 яйцеклітин. Але якщо навіть у віддаленому майбутньому жінка не планує вагітність, мозок зупиняє вироблення яйцеклітин.

7. Мозок вимагає їжу в буквальному сенсі

Людський мозок складає всього 2% від загальної ваги тіла. При цьому на забезпечення його працездатності йде 20% одержуваних з їжею калорій і стільки ж кисню. Для ефективної роботи мозку невпинно працюють три артерії, які накачують його киснем. При закупорці або розриві однієї з них, клітини мозку вмирають через брак кисню.

8. Шлунок виділяє соляну кислоту

Організм людини виділяє вельми небезпечну для життя рідину: шлунковий секрет. Клітини шлунка виділяють соляну кислоту, яка використовується в промисловості для обробки металів. Водночас стінки нашого шлунка спокійно витримують цю кислотну атаку без шкоди для себе.

9. Кістки стають крихкими через мінеральний дисбаланс

Наші кістки містять фтор і кальцій. При цьому кальцій так само необхідний м'язам і нервовим клітинам. Дефіцит цього елементу сприяє тому, що весь поступаючий з їжею кальцій витрачається на потреби м'язів і нервів, а кісткам доводиться обходиться без нього.

10. Пам'ять допоможе відновити потрібна поза

Виявляється для того, щоб згадати необхідну дату або подію з життя, достатньо прийняти певну позу. Вчені кілька років тому встановили, що епізоди з минулого пригадуються швидше, якщо в процесі спогадів ви приймете ту ж позу, що і під час подій, які хочете відновити в пам'яті. Але важливо ще й ту позу згадати.

Переглядів: 424 | Додав: хімікус | Теги: 10
Новини
10 секретів нашого організму
Тіло людини - складний і доскона...
Рекомендую
Форма входу


dental-servis.at.ua© 2024 |